0.00грн.
Оформить заказХвилеподібна заточка - в чому плюс ?
Вітаємо шановні читачі !
На сьогодні ми зупинимось на темі геометрії клинка, а саме на перевагах хвилеподібної заточки леза над прямою. Надаємо слово Дітмару Полю:
«З тих пір, як фірма "Спайдерко" почала продаж моделі "Марінер" (Mariner), хвилеподібна заточка і зуби відносяться до характерних ознак тактичних ножів, незалежно від того, чи має ніж статичний або складний клинок.
Тут є, правда, цілий ряд відмінностей, що виявляються, головним чином, у формі хвилеподібної заточки та її розташуванні на клинку. У цій статті описуються переваги хвилеподібної заточки в цілому, а також теорії, що лежать в основі тієї чи іншої її форми.
Перевага хвилеподібної заточки в порівнянні з гладким лезом полягає в значно довшій, лінійно ріжучій кромці, що утворюється за рахунок хвильових вигинів леза. Якщо підрахувати протяжність усіх ліній, то робоча ріжуча кромка виявиться довшою, ніж саме лезо.
Ще важливішим є той факт, що вістря кожного вигину знову і знову врізається в матеріал і як би розриває його. Додається при цьому зусилля, зосереджене на вістрях хвильових вигинів, в результаті чого виходить велика глибина розрізу в порівнянні з розрізом, одержуваних від клинка з гладкою заточкою.
Гострі кінчики хвильових вигинів сприяють також тому, що ділянки леза в вигинах в значній мірі менше піддаються тертю, і тому лезо довше залишається гострим. Лезо з хвилеподібною заточкою до того ж не так легко гнеться, як гладке лезо, що також зберігає ніж гострим більш тривалий час.
Глибина розрізу залежить від форми, розміру і кута хвилеподібної заточки. Як правило, за одним широким вигином слідують два вузьких. Отримувані при цьому ріжучі вістря вигинів можуть мати або гостру, або округлу форму. Прикладами ножів із загостреною формою хвилеподібної заточки є моделі фірм "Спайдерко", "Мікро Тех" або "Гербер".
Округлі форми заточки зустрічаються у ножів фірм "Мішн Найфс" або "KA-BAR". Яка форма заточування має більше переваг - предмет спору експертів. Факт лише той, що гострі краї вигинів призначені для більш жорсткої роботи: вони розривають матеріал, що розрізається, а при великому зусиллі забезпечують максимальну глибину розрізу.
Якщо поглянути на поперечний переріз клинка з боку рукоятки, то можна побачити, що заточка проходить по діагоналі праворуч і зверху вліво і вниз. Ліва нижня сторона утворює при цьому ріжучу кромку, яка входить в матеріал, як під тупим, так і під гострим кутом, на зразок стамески. Відходи від матеріалу, що розрізається витісняються вгору.
Сел Глессер (Sal Glesser), засновник фірми "Спайдерко", навпаки, вважає, що хвилеподібна заточка, розташована на правій стороні леза, при різанні зрушує клинок вліво. До такого висновку він прийшов на початку 80-х років, коли проводив випробування кухонних ножів. Небезпеку при цьому він побачив в тому, що домогосподарка під час роботи з таким ножем на кухні може просто порізати собі руку, що, в свою чергу, могло б стати причиною багатьох судових справ щодо якості продукції, тому він вирішив розташовувати заточку з лівого боку.
Таку заточку можна побачити на всіх моделях ножів фірми "Спайдерко". Уважний читач і любитель ножів може сам собі поставити справедливе питання "А чи багато хто знаходить застосування ножів фірми "Спайдерко" на кухні?"
На клинках, крім того, зустрічаються також зуби. Мова тут йде про зуби, рівномірно нарізані на клинку - засіб, який може забезпечити краще проникнення клинка в матеріал. Результати, одержані при розрізанні матеріалів ножами, що мають зуби, більш скромні в порівнянні з клинками, що мають хвилеподібну заточку. Зуби розривають і розшаровують волокнисті матеріали.
Під час польових занять або операцій зуби можна підточувати просто на плоскому камені. Кращим прикладом ножа з зубами є модель ножа "A-F" фірми "Бекер". Питання про подальше заточування хвилеподібної заточки також розділило експертів на два табори.
Одні вважають, що необхідно підточувати попереду кожен вигин заточки за допомогою вузького, конічного сталевого бруска. Інші рекомендують підточувати вигини з іншого боку леза, використовуючи плоский брусок. Багато фірм, серед них "Мікро Тех", "KA-BAR", заточують вигини ззаду вже в процесі виготовлення клинка.»
(http://kombat.com.ua/knifes/knife38.html)
Отже, наявність на Вашому ножі хвилеподібної заточки надає його власнику цілу купу переваг, серед яких: 1) високі ріжучі якості клинка; 2) більша довжина кромки, порівняно з прямим лезом; 3) довший термін затуплення заточки; 4) менша гнучкість клинка; айте це на увазі, обираючи собі ніж. До того ж, нагадаємо що серед ножів лінійки ООО «Біла Зброя» саме такими характеристиками, як описано вище диспонує ніж «Захисник».
Тримайте ваші ножі гострими,
Ваша команда Білої Зброї !